NEOFOBIA ŻYWIENIOWA  –  DIAGNOZA

Diagnoza

Neofobię żywieniową diagnozuje się najczęściej do 3 roku życia, przy czym najbardziej intensywne objawy odrzucania produktów spożywczych przeważnie obserwuje się między 16 a 18 miesiącem życia, a niekiedy rodzice zauważają nieprawidłowe symptomy w momencie rozszerzania diety niemowlaka lub nawet i wcześniej.

Wówczas przede wszystkim należy zrobić dziecku podstawowe badania, wykluczające wszelkie możliwe dolegliwości zdrowotne, jak m.in.: alergie, refluks, czy inne choroby układu pokarmowego. Warto poprosić lekarza o skierowanie na badanie krwi, kału, usg brzucha, udać się do gastroenterologa. Jeżeli to nie przyniesie efektów, warto dopiero wtedy rozważyć poniższe opcje.

Neofobia żywieniowa wynika najczęściej z nieprawidłowo rozwiniętych i współpracujących ze sobą zmysłów. Za poprawny odbiór bodźców odpowiada mózg, a zaburzeniami zajmuje się specjalista od integracji sensorycznej (SI).  Jednak często nie da się prawidłowo wykonać badania, gdyż w trakcie diagnozy dziecko często nie wykazuje żadnych nieprawidłowości w wykonywanych zadaniach z produktami niejedzeniowymi, na których głównie odbywają się ćwiczenia, podczas gdy większości produktów spożywczych nawet nie dotknie. Powodem tego są nie zawsze odpowiednio przystosowane gabinety. Terapeuta wówczas nie widzi problemu i w większości poradniach i ośrodkach dziecko odsyłane jest z diagnozą niepotwierdzającą nadwrażliwości.

Warto wówczas przyjrzeć się bliżej nadwrażliwości dotykowej wokół jamy ustnej, co nazywane jest inaczej nadwrażliwością oralną. Sprzyja ona powstawaniu nieprawidłowych odruchów (nie mylić z odruchami pierwotnymi), zwiększa częstotliwość pojawiania się odruchu wymiotnego, uniemożliwia prawidłową higienę jamy ustnej, ogranicza w znaczącym stopniu repertuar żywieniowy dziecka, co z kolei prowadzi do pogłębiania się… nadwrażliwości oralnej. I tak koło się zamyka.

Kolejną przyczyną neofobii mogą być niewygaszone odruchy pierwotne. Każdy odruch pełni niezmiernie ważną rolę w rozwoju, bo kształtuje odpowiedni obszar funkcjonowania człowieka. Pojawienie się odruchów w odpowiednim czasie i z odpowiednią siłą zwiastuje prawidłowy rozwój funkcji motorycznych, percepcyjnych i emocjonalnych. Jeżeli natomiast jakiś odruch pojawia się z opóźnieniem i z mniejszą siłą to prowadzi to do powstania zakłóceń rozwojowych, których następstwem między innymi może być lęk, w tym przypadku przed produktami spożywczymi. Obecnie terapią odróchów zajmuje się neurolog.

W Polsce jak na razie jest to jeszcze temat nieznany, nawet wśród lekarzy i terapeutów. Wiele z nich nie wie, gdzie skierować, lub co doradzić, nie patrzy na dziecko całościowo, tylko bada w swojej dziedzinie, przerzuca problem na rodziców, którzy czują się winni i zdezorientowani.

Drodzy Rodzice to NIE WASZA WINA.

Październik 2019