HISTORIA POWSTANIA FUNDACJI

Wszystko zaczęło się w 2015 r., kiedy to już zdesperowana poszukiwaniami przyczyn zachowania mojego wówczas niespełna 4-letniego synka, który na sam widok jedzenia wymiotował albo uciekał z pokoju, usłyszałam w telewizji reportaż, że prawdopodobnie takich dzieci w Polsce i na świecie jest o wiele więcej. Umówiłam się na wizytę do Ośrodka, którego terapeutka była bohaterką wspomnianego reportażu. Potwierdziła ona tylko diagnozę – neofobia żywieniowa. W końcu znalazłam punkt zaczepienia, wiedziałam co robić i nie czułam się „złą matką”, za jaką uważali mnie m.in. lekarze i psycholodzy. Jak się okazało, nie tylko do mnie mieli takie podejście, ale i do każdego rodzica na terenie całej Polski, którego dziecko miało takie zaburzenia. Zrozumiałam, że to nie jest MOJA wina, jak również zaczęłam dostrzegać, że zarówno ludzie dookoła oraz przede wszystkim lekarze nie mieli pojęcia o istnieniu takich objawów. Odsyłali od specjalistów do specjalistów, którzy za każdym razem patrzyli na mnie jak na wariatkę, która nie potrafi nakarmić własnego dziecka. Nawet terapeuci od Integracji Sensorycznej nie wiedzieli jak postępować, no bo przecież większość z osób dotkniętych neofobią bez problemu dotyka produktów niejedzeniowych, a z wszelkimi artykułami spożywczymi ma OGROMNY problem.

I tak, odbijając się przysłowiowo od drzwi do drzwi i na każdym kroku spotykając się z niezrozumieniem, po namowach kilku osób, zdecydowałam się stworzyć Fundacje, której głównym celem będą przede wszystkim wszelkie akcje informacyjne i edukacyjne, by społeczeństwo dowiedziało się, że neofobia to nie wymysł nas rodziców.

Pragnę również dodać, że mój syn jest pod opieką innej Fundacji, która wspierała nas finansowo, kiedy było potrzeba. Teraz z wielu powodów, na szczęście nie ma już takiej konieczności.

Październik 2019