JAK POMÓC OSOBIE Z NEOFOBIĄ ŻYWIENIOWĄ

Jak pomóc osobie z neofobią żywieniową?

Przede wszystkim nie pomożemy krzykiem, ani przekonywaniem, że przecież to czy tamto jest bardzo smaczne. Proces pomocy jest bardzo złożony. Pomimo, że trudności związane z neofobią potrafią naprawdę utrudnić codzienne normalne życie, to należy odpuścić i osobom, które odczuwają lęk, dać po prostu więcej swobody i możliwości dokonywania wyborów.

Namawianie w większości przypadków przyniesie całkowicie odwrotny skutek. Ważną kwestią jest przełamanie się rodziców czy opiekunów, gdyż niestety wielu z nas ma problem z tym, by zacząć bawić się jedzeniem. A terapia polega właśnie na zabawie produktami spożywczymi i ich „oswajaniu”, tak by to osoba dotknięta neofobią panowała nad jedzeniem, a nie jedzenie nad nią.

Jednak sama terapia nie wystarczy. By efekt był widoczny potrzeba zalecone ćwiczenia przenieść też do domu. Warto wiedzieć, że terapia neofobii żywieniowej to bardzo żmudna i długa „praca”. Rozpoczyna się od przełamania strachu przed samym wyglądem (zmysł wzroku), następnie dotykiem, a dopiero na samym końcu podejmuje się starania by dziecko spróbowało dany produkt. Jednak żadnego z tych etapów nie należy wykonywać pochopnie, bez konsultacji u specjalisty, gdyż można spowodować jeszcze większą blokadę u osoby dotkniętej neofobią. Przy regularnych ćwiczeniach, widoczne efekty pojawiają się po czasie od kilku do kilkunastu miesięcy i choć jest to czas okupiony wieloma sukcesami, ale i porażkami, to jednak warto – powie tak każdy rodzic dziecka, którego życie odmieniło się właśnie dzięki regularnym ćwiczeniom.

Lipiec 2019