JAK SPRAWDZIĆ CZY TO NEOFOBIA

Jak sprawdzić czy to neofobia?

Neofobię od niejadka można dość łatwo rozróżnić. Przede wszystkim warto wziąć pod uwagę wiek dziecka. Jeżeli maluch ma niecałe dwa latka,
a na widok jedzenia reaguje płaczem, to już to powinno zaniepokoić rodziców. Dzieci w tym wieku są bardzo ciekawe świata i odkrywanie nowych rzeczy, smaków czy produktów jest raczej rzeczą naturalną. Może nie każde malutkie dziecko chętnie bierze wszystko do buzi, jednak po kilku dniach obserwacji, zwłaszcza jeśli rodzice jedzą dany produkt, maluch powinien chociaż spróbować tego co dorośli mają na talerzu. Inaczej sprawa się ma w przypadku 4 – 5 latka, który już wie, że swoim zachowaniem-wymuszaniem może wiele osiągnąć. Tutaj potrzeba jest obiektywnego spojrzenia czy to właśnie próba postawienia na swoim, czy głębszy problem.

Dodatkowym wyznacznikiem tego, że to nie neofobia jest to, że prędzej czy później maluch jak zgłodnieje, weźmie do buzi to co ma pod ręką (i nie mówię tu
o słodyczach), natomiast dziecko z neofobią będzie odmawiało jedzenia tak długo,
aż nie dostanie czegoś co lubi, nawet jakby miało kilka dni nie jeść. Zdarza się również, że dzieci chod
ząc do przedszkola i naśladując inne maluchy, zjadają różne potrawy, których w domu nawet nie tkną – jednak to już tylko potwierdza fakt, że to nie neofobia, gdyż osoby z tym zaburzeniem, najbezpieczniej czują się w domu i tylko powolne oswojenie danej potrawy/produktu z zewnętrznym środowiskiem, daje dziecku poczucie akceptowalności poza domowym zaciszem.

Również poprzez dotyk można sprawdzić czy to głębsza trudność, czy tylko „widzi mi się” dziecka. Podczas zabawy warto zrobić „eksperyment”
z produktami spożywczymi, np. „namalować” obrazek z masła, posypać mąką, przykleić chleb, wędlinę, pomidora, kiwi, czy inne mokre produkty. Chodzi o ich różnorodność. Jeśli dziecko nie będzie miało trudności
z ich do
tykaniem, a wręcz przeciwnie, będzie to dla niego duża frajda,
że rodzice pozwalają na chwile pobru
dzenia się, to nie ma się co martwić. Natomiast jeżeli maluch nie chce dotknąć większości produktów lub wykonują ćwiczenia z przerażeniem w oczach i ogromną ostrożnością (często rodzice określają takie dziecko jako „czyścioszek”) – warto bliżej się temu przyjrzeć.

Rodzice, którzy widzą, że zachowanie ich dzieci podczas posiłków nie do końca jest prawidłowe, przede wszystkim próbują zasięgnąć porady u lekarza pierwszego kontaktu. Niestety lekarze bardzo często bagatelizują problem, ponieważ terminologia neofobii żywieniowej jest dość młoda. Jednak trudności występujące nawet u osób dorosłych wskazują na to, że symptomy neofobii istnieją od bardzo dawna. Niestety medycyna, w tym psychologia, często te objawy traktowała jako wyolbrzymianie i wymysły rodziców, którzy nie potrafią nakarmić grymaszących dzieci. I tak jest do dziś.

Dlatego właśnie powstała ta Fundacja. Chcemy rozpowszechnić wiedzę na temat neofobii żywieniowej, przede wszystkim w placówkach medycznych, edukacyjnych, jak i zwiększyć świadomość społeczeństwa, by do trudności związanych z neofobią żywieniową nie dokładać braku akceptacji i niezrozumiania ludzi.

Lipiec 2019