ZACHOWANIE OSOBY Z NEOFOBIĄ

Zachowanie osoby z neofobią żywieniową

W przypadku neofobii żywieniowej lęk wywołują wybrane przez dziecko produkty spożywcze, a w zasadzie większość z tych produktów. Osoby nie znające sytuacji zwykle reagują tak: przecież nie trzeba lubić i jeść wszystkiego – owoce morza, szpinak czy wątróbka nie są nam potrzebne. Jednak kiedy dziecko odmawia zjedzenia chleba, ziemniaków, mięsa, owoców, czy nawet słodyczy, a na sam ich widok wpada w histerię i często wymiotuje – sytuacja nie jest ciekawa.
W zależności od stopnia zaawansowania nadwrażliwości, czy już neofobii, oraz podejścia rodziców i rodziny, warto pomóc przede wszystkim osobie, której to dotyczy, ale i jej najbliższym. O terapii można pomyśleć wtedy, jeżeli spożywanie posiłków utrudnia codzienne funkcjonowanie, a nawet zaczyna budzić lęk i obawy przed wyjazdami oraz odwiedzinami znajomych, czy rodziny. Takie dziecko boi się często przebywać w pomieszczeniu, w którym znajduje się jakiekolwiek jedzenie (nawet ciastko, czekolada, nieobrany owoc, czy zakręcony napój napój). Ucieka wówczas
do innego pokoju, mówiąc, że mu to śmierdzi, brzydko wygląda, czy wręcz się tego boi, jakby go jedzenie straszyło. Znane są zdiagnozowane przypadki osób (zwłaszcza małe dzieci), które najbliższym nie pozwalają jeść w ich otoczeniu i reagują tak, jakby miało im to jedzenie zaszkodzić. Obserwując zachowanie dzieci oraz słuchając już tych starszych
i ich opiekunów podczas wywiadów lekarskich,
można by wysunąć przypuszczenie, że „normalne” jedzenie dla osób
z neofobią żywieniową
jest tym, czym dla osoby z dobrze funkcjonującymi zmysłami np. zepsuta, śmierdząca ryba, czy gnijące jajko – po prostu odstrasza i wywołuje odruchy wymiotne, a nawet wymioty.

Problem tak naprawdę zaczyna się wtedy, kiedy dziecko odmawia spożywania większości produktów spożywczych,
a jego menu każdego dnia przez dłuższy czas ogranicza się do dosłownie kilku potraw, a pozostałe wzbudzają lęk. Często dzieci
z neofobią w ogóle nie wołają jedzenia, tak jakby nie odczuwały głodu. Na widok jedzenie reagują płaczem czy nawet histerią. Natomiast wszelkie próby namawiania ich do zjedzenia czegokolwiek lub próby podania jedzenia  kończą się odruchami wymiotnymi albo nawet wymiotami. Nikt z nas nie lubi wymiotować, a małe dziecko nie rozumiejąc co dzieje się z ich organizmem, zaczyna dostrzegać, że reaguje tak na próby zjedzenia jakiegoś produktu spożywczego, więc chcąc ustrzec się przed wymiotami, zaczynają unikać coraz większej ilości pokarmów,
i tak koło się zatacza.

Istnieją potwierdzone przykłady, że np 3-4 letnie dziecko zjada od dłuższego czasu codziennie na wszystkie posiłki np tylko kaszkę jednego smaku o jednakowej konsystencji (nie za rzadka, nie za gęsta, albo tylko jedna z nich) podana za każdym razem w tym samym naczyniu, albo jeden rodzaj pieczywa, np. bułka pszenna – kajzerka, często tylko z jednego sklepu i to ta konkretna wskazana przez dziecko, bo inaczej jej nie zje. Podobnie jest z napojami. Osoba z neofobią wybiera sobie jeden rodzaj soku czy wody, z reguły z jednej firmy.
A co jeśli producent zmieni opakowanie lubianego i akceptowanego przez dziecko produktu spożywczego? Pojawia się problem.
Małe dziecko nie rozumie,
że w środku jest to samo, co jadło lub piło wcześniej i często odrzuca kolejną rzecz
ze swojego
i tak już ograniczonego menu. Są to już naprawdę skrajne przypadki, które bez odpowiednie
go podejścia najbliższych osób oraz profesjonalnej terapii, same nie znikną. Również
w łagodniejszym przebiegu trudności, kiedy w menu znajduje się pomiędzy 15 a 30 różnyc
h produktów spożywczych, a pozostałe wywołują lęk, warto zdecydować się na wizytę u terapeuty, który wyjaśni jak postępować z tego typu strachem
u dziecka i doradzi jak pomóc, by nie został „odrzucony” przez rówieśników.
Bo przecież obecnie nikt już nie podważa istnienia klaustrofobii czy arachnofobii.

Maj 2019